Prepararea unui pahar de absinthe este un ritual în sine și așa este preparat încă de la începuturi. Acesta nu se bea niciodată simplu, shot sau flambat.

Absinthe-ul este adăugat într-o porție mică, de obicei într-un pahar special cu un loc de ‘doză’ pentru absinthe și este diluat cu apă rece ce curge ușor peste el. Când contactul apei reci cu absinthe-ul ia loc,apare un fenomen interesant. Toate uleiurile din băutură se dezvoltă, împreună cu toate aromele, iar culoarea se schimbă într-una opalescentă. Acest proces sau fenomen se numeste louche.

Pentru cei care nu suportă amăreala puternică a absinthe-ului, există lingurițe speciale, găurite, ce se plasează deasupra paharului și un cub de zahăr se plasează deasupră linguriței. Din nou, acest cub NU este flambat. Apa doar va picura pe cubul de zahăr până când acesta se diluează și picură în pahar împreună cu apa, ceea ce va face băutura mai dulce. Bineînțeles, nu este obligatoriu să folosiți zahăr, asta depinde de gust și există absinthe-uri destul de dulci ce pot fi băute simple, fără zahar, fiind indulcite de ingredientele botanice naturale precum fenicul dulce și nu cu zahăr.

Dar câtă apă se adaugă la o doză de absinthe? Asta depinde de fiecare băutor. De obicei, se recomandă o parte absinthe cu trei până la cinci părți apă. O măsurare ce ne poate induce în eroare, nefiind folosită la noi. Dar, pot spune că la 30ml de absinthe se pot adăuga 90ml până la 150ml de apă. Eu personal adaug cam 70ml de apă, în funcție și de tăria absinthe-ului sau în funcție de cât de puternică este aroma absinthe-ului în cauză.

Apa trebuie să fie pe cât de rece posibil. De aceea, fântânile pe care le vedem adesea alături de absinthe au rolul de a avea atât apă cât și cuburi de gheață în ele, fără ca gheața să cadă în pahar. În pahar nu se pun cuburi de gheață. Cu toate acestea, existau carafe la fel ca și astăzi, unde există loc pentru gheață fără ca aceasta să cadă în pahar.

Este foarte important ca apa să curgă încet în pahar, deși cu o carafă normala este destul de greu. Motivul pentru care dorim ca apa să picure încet este ca bautura să își dezvolte gradual atât spectacolul de louche cât și aromele.

În afară de carafe și fântâni, se folosesc și brouilleur, fiind un bol de metal sau de sticlă perforat la fund, care poate ține în el apa și gheața, care vor curge încet în pahar. Acesta se plasează deasupra paharului, se umple cu gheață și apoi se toarnă apă rece deasupra. Există de asemenea tipul de brouilleur numit see-saw care picură apa încet prin două părți, balansându-se dintr-o parte în alta.

Acum că am aflat cum se bea corect absinthe-ul, este imperios necesar să vorbim și despre cum NU se bea niciodată absinthe-ul.

Foarte multă lume în ziua de astăzi evită absinthe-ul din câteva motive. În primul rând, aceștia beau absinthe fals, cu un gust îngrozitor. În al doilea rând, îl beau în shot-uri, ceea ce îi face să se îmbete foarte repede și foarte rău. În al treilea rând, îl flambează, ceea ce îi distruge și gustul și alcoolul.

Metoda de a bea absinthe simplu, nediluat a fost întotdeauna văzut ca o anormalitate, ceea ce se întâmpla în trecut doar la cei mai mari alcoolici și erau priviți cu scârba de către societate. În primul rând, nu îi poți gusta toate aromele dacă îl bei nediluat, iar în al doilea rând te va arde pe gât și te va îmbăta foarte repede, provocându-ți stări de rău, ca oricare altă bautură tare.

În ziua de astăzi, absinthe-urile pe care le vedeți în barurile obișnuite vor avea toate aceste trei variante greșite. Vor fi absinthe-uri false, și vor fi flambate într-un shot. Această metodă se numește Bohemian Ritual, care a luat naștere în anii 1990 pentru a atrage turiști in Cehia. Aceasta nu este nicidecum o metodă tradițională de a consuma absinthe, ci una modernă, și distruge toată experiența minunată de a te bucura de aromele unui absinthe autentic.