(inspirat de glosarul compus de Luc, admin și creator la heureverte.com)

 

Absinth – Numele folosit pentru absinthe în Europa Centrala și de Est. De obicei folosit in Cehia, Germania, Olanda. Majoritatea sunt absinthe-uri false, cu coloranți, zahăr și aditivi

Absinthe – Băutură distilată cu conținut mare de alcool, produs din plante precum artemisia absinthium, anason verde, fenicul și altele.

Absintheur – Cunoscător al absinthe-ului sau cineva caruia îi place mult absinthe-ul

Absinthism – Nume dat alcolismului provocat de absinthe înainte de interzicerea băuturii. De precizat că acesta este un nume inventat de psihiatrul dr. Valentin Magnan și folosit de propaganda anti-absinthe a acelor vremuri

Absinthiste – Victimă a absinthismului (a alcoolismului provocat de absinthe). Un dependent de absinthe. Termen eronat științific, folosit de propaganda anti-absinthe până la interzicera acestuia.

Anason – Planta medicinala erbacee, aromatica. Semințele sunt folosite la macerarea absinthe-ului înainte de distilare.

Anethole – Compus chimic prezent în uleiurile volatile din anason, mărar, fenicul și anason stelat printre altele. Este responsabil de gustul de lemn dulce (Glycyrrhiza glabra) și pentru efectul de louche al absinthe-ului

Angelica – Un gen de plante erbacee, aromatice. Semințele și rădăcinile se folosesc la macerarea absinthe-ului înainte de distilare

Artemisia Absinthium – Un tip al plantei de pelin, folosit ca și ingredient pentru absinthe dar și pentru vinul pelin cunoscut la noi în țară

Blanche – (franțuzesc) alb. Un absinthe clar, necolorat.

Bleue – (franțuzesc) – Termen folosit pentru absinthe-urile blanche elvețiene clandestine. Se referă la culoarea ușor albastră, opalescentă a absinthe-ului după adăugarea apei.

Brouilleur – Un aparat de servire simplu pentru a adăuga încet apă în paharul cu absinthe. Acestea se plasează deasupra paharului și au deasupra un rezervor unde se toarnă apă rece, iar în fundul rezervorului există una sau mai multe găuri pe unde se scurge încet apa în pahar. Există mai multe tipuri de brouilleur. Vezi și See-Saw

Cuilllere – (franțuzesc) linguriță pentru absinthe.

Fântână (pentru absinthe) – Dozator de apă cu robineți special conceput pentru a picura apă rece în paharul cu absinthe

Fauxsinthe – Absinthe fals

Fée Verte – (franțuzesc). Zâna verde. Termen folosit pentru a descrie absinthe-ul datorită culorii sale verzi și a presupusei inspirații artistice oferite de acesta. În sec. 19, zânele erau precum niște muze.

Feuille Morte – (franțuzesc) Frunze moarte/căzute, îngălbenite. Se referă la culoarea absinthe-ului (de obicei vechi) când clorofila scade în timp. La absinthe-urile depozitate corect, departe de lumină și temperaturi extreme, este un indicator al invechirii.

Louche – (franțuzesc) Efectul ce se crează în pahar când absinthe-ul este combinat cu apă rece și devine lăptos sau ca un nor. La fel ca și ouzo effect.

Pastis – Băutură franțuzească de tip apéritif pe bază de anason, care a luat locul absinthe-ului după ce acesta a fost interzis. Spre deosebire de absinthe, acesta nu conține pelin (artemisia absinthium) și folosește anason stelat în loc de anason verde. De asemenea, este mai slab ca tărie alcoolică.

Pernod Fils – Primul brand comercial de absinthe, reprezentând la acea vreme standartul de aur pentru absinthe.

Pontarlier – Oraș din estul Franței recunoscut pentru istoria bogată legată de absinthe și a distileriilor de absinthe de renume din secolul 19

Pre-ban – Înaintea interzicerii absinthe-ului

Pyrogene – Obiect folosit pentru aprinderea chibritelor. Unul dintre primele obiecte de reclamă cunoscute în Franța. Acestea erau oferite de obicei de distileriile de absinthe și ale altor băuturi către baruri și restaurante pentru a-și face reclamă. Erau plasate în centrul fiecărei mese de bistro, pentru clienții care doreau să își aprindă tigara, pipa sau trabucul.

See-Saw – Un tip de brouilleur cu doua capete

Tuionă – Unul din compușii chimici găsiți în planta de pelin (artemisia absinthium) dar și în alte plante, precum vetricea, salvie, oregano și altele. Este compusul chimic blamat pe nedrept ca fiind responsabil de halucinații și alte probleme medicale pentru băutorii de absinthe.

Val-de-Travers – Comună din cantonul Neuchâtel din Elveția. Recunoscut ca și locul nașterii absinthe-ului, dar și ca centru important de producere a absinthe-ului tradițional

Verre – (franțuzes) Pahar

Verte – (franțuzesc) Verde; absinthe verde