Fiindcă nu există nicio legislație care să spună cum ar trebui să fie absinthe-ul (cu excepția legislației din țara mama a absinthe-ului, Elveția, unde există legislație) este greu de identificat care este un absinthe autentic și care este un absinthe care nu se conformează rețetelor tradiționale. Această lipsă a legislației duce la posibilitatea ca orice băutură alcoolică, indiferent de calitatea sa, ingrediente și metode de producție, să fie comercializată sub denumirea de „absinthe” fără nicio restricție[1].

Fiind o băutură nou legalizată (re-legalizată), majoritatea oamenilor nu sunt conștienți de cerințele pentru ca o băutură să poată fi numită absinthe și ce anume este un absinthe autentic. În special din anii 1990, Republica Cehă a produs multe băuturi sub denumirea de Absinth (fără acel “e” la sfârșit) care nu urmau metodele tradiționale de producere a absinthe-ului așa cum a fost el făcut original în secolul 19. Astfel, lumea a fost umplută de absinthe-uri false și metode netradiționale de consum al acestuia (precum Metoda Boemă/Bohemian Method) în timp ce absinthe-urile autentice s-au chinuit să supraviețuiască producând absinthe de înaltă calitate.

Consumatorul este confuz într-o astfel de situație, neștiind care este absinthe autentic și cum se consumă corect, făcându-l ținta produselor de calitate slabă și preparare nepotrivită.

Absinthe-ul autentic, care este făcut în conformitate cu tradiția și care urmează rețetele originale din secolul 19 este o băutură de calitate înaltă, făcută din ingrediente de calitate crescute local și metode de producție de calitate. Însă majoritatea consumatorilor nu sunt familiarizați cu aceste produse și producătorii lor.

Absinthe-ul fals pe de altă parte, este o băutură de calitate scăzută ce folosește alcool de proastă calitate, arome artificiale, coloranți artificiali și zahăr, ceea ce un absinthe autentic nu ar folosi niciodată.

Unii producători de absinthe fals se bazează inclusiv pe marketing înșelător, promovând produsele ca fiind ceva la limita legii, de multe ori folosindu-se de propaganda de la sfârșitul sec. 19 cum că absinthe-ul este o băutură halucinogenică ce te face să vezi zâne verzi. Am văzut aceleași mituri răspândite de alții prin film și muzică, așa cum am exemplificat în articolul Concepții greșite și mituri[2].

Consumatorul este astfel atras de întregul concept de băutură “misterioasă” și “periculoasă” sau, din contră, este îndepărtat, făcându-l să evite acest produs.

Pentru a-i ajuta pe consumatori să facă distincția între absinthe-ul autentic și cel fals, am făcut această listă care să-i poată ajuta la identificare și distincție încât să poată face alegerea potrivită când își cheltuie banii pe un produs.

Dar înainte de listă, hai să înțelegem ce este un absinthe autentic, conform reglementărilor și cerințelor producătorilor de absinthe tradițional așa cum a fost acesta produs în secolul 19. Absinthe “fals” a existat și în secolul 19. După cum spuneam în articolul Scurtă Istorie a Absinthe-ului[3], existau cinci tipuri de absinthe în funcție de calitatea acestuia. Acestea erau Absinthe Suisse, Absinthe Supérieure, Absinthe Fine, Absinthe Demi-Fine și Absinthe Ordinaire. Absinthe Suisse (Swiss nu era o indicație a țării) și Absinthe Supérieure erau absinthe-urile de cea mai bună calitate, produse prin distilare oferind cea mai buna calitate și culoare naturală realizată din plante. Pe de altă parte, Ordinarire și Demi-Fine erau produse folosind coloranți artificiali cu un blend de alcool neutru și esențe naturale.

Cele de mai jos sunt reglementarile și cerințele pentru producerea a ceea ce este numit Absinthe Supérieure și sunt în conformitate cu rețetele originale pe care producătorii le folosesc și în ziua de astăzi în distileriile lor mici și sunt în același timp reglementările oficiale din Elveția.

 

Așadar, un absinthe autentic trebuie să:

 

  • Trebuie să aibă cele trei ingrediente de bază care fac ceea ce se numește Trinitatea (eng. Holy Trinity) și anume: Artemisia Absinthium (un tip de pelin), anason verde și fenicul.
  • Trebuie să fie necolorat (dacă este un Blanche) sau să fie colorat natural (fără coloranți artificiali) cu plante (dacă este un Verte).
  • Nu trebuie să conțină zahăr. Absinthe-ul trebuie să fie dulce direct de la plantele folosite.
  • Trebuie să fie un distilat și nu un lichior, ceea ce implică macerare și distilare a plantelor/ierburilor. Un lichior are zahăr adăugat.
  • Trebuie să creeze reacția chimică numită louche (cunoscută și ca Ouzo effect) care transformă textura băuturii într-una groasă, lăptoasă după ce s-a adăugat apă foarte rece peste băutură. Această reacție arată calitatea plantelor/ierburilor folosite. Există totuși absinthe-uri autentice care nu vor avea un louche foarte puternic (precum noile loturi de la Mansinthe) dar care se califică în categoria de absinthe autentic urmând regulile de mai sus.

 

Acum că știm ce este un absinthe autentic și cum ar trebui să fie produs, hai să vedem și cum putem identifica un absinthe fals (fauxsinthe).

 

Prețul

 

Unul din primele indicatoare ale unui absinthe fals este prețul. Când vorbim de sticlele standard de 0,7 litri, niciun absinthe autentic nu va fi mai ieftin de $60. Cu toate acestea, există unele absinthe-uri false care vor depăși $60 însă nu vor depăși $70. Absinthe-urile autentice au prețul cuprins între $60 și $150. De ce? Pentru că ingredientele de calitate și prepararea atentă sunt scumpe iar distileriile ce produc absinthe autentic sunt mici și nu își permit să își vândă produsul la un preț prea scăzut. Excepție de la această regulă ar fi Pernod care a fost și este un producător mare, care acum nu se mai ocupă doar de absinthe ci și de alte produse, iar absinthe-ul produs astăzi de Pernod nu mai este la aceeași calitate pe care o producea în sec. 19, acesta fiind depășit cu mult de alți producători.

 

Eticheta

 

Eticheta este extrem de importantă. În primul rând, dacă prezintă băutura ca fiind lichior, fiți siguri că este un absinthe fals, întrucât absinthe-ul autentic nu este un lichior. Un lichior este o băutură alcoolică cu zahăr adăugat (mult zahăr). Absinthe-ul NU conține zahăr sau arome artificiale.

Eticheta ar trebui să vă arate lista de ingrediente, însă așa ceva este rar (nici măcar absinthe-urile autentice nu arată tot timpul lista de ingrediente pe etichetă). Deși nu toate etichetele vor avea lista de ingrediente, unele vor avea. Pentru a fi siguri că este un absinthe autentic, trebuie să arate măcar cele trei ingrediente de bază ale Trinității: artemisia absinthium, fenicul, anason verde și să specifice “alte plante/ierburi”. Uneori veți găsi anason stelat pe eticheta, iar anasonul stelat nu este un ingredient tradițional și este diferit de anasonul verde. Cu toate acestea, vor fi absinthe-uri false care vor specifica aceste trei ingrediente, însă trebuie să verificați dacă scrie de “arome adăugate” sau “zahăr”.

Un absinthe fals, dacă producătorul este sincer, va specifica pe etichetă “arome adăugate” sau “zahăr”. Din nou, absinthe-ul autentic nu conține zahăr și nu are arome adăugate și coloranți artificiali. Aici este o problemă fiindcă majoritatea absinthe-urilor false nu specifică asta, dar dacă scrie pe etichetă “arome adăugate” pune sticla jos. Multe băuturi alcoolice vor specifica pe eticheta “fără arome artificiale” pentru a asigura consumatorul că produsul este unul natural iar asta nu poate fi scrisă pe o etichetă fără aprobarea administrației mâncărurilor și băuturilor din orice țară (precum FDA în America).

Dacă eticheta menționează vreun nume ce seamănă a nume de chimical, caută acel nume pe internet pentru a vedea dacă este vorba de chimicale sau nu. Pentru a fi siguri folosiți acest link https://ec.europa.eu/food/food-feed-portal/screen/food-flavourings/search

Ce termen este folosit pe etichetă? Absinthe, absinth, absenta? Unde este produs? Franța, Elveția, Cehia, Germania, Spania? Credeți sau nu, este foarte important fiindcă există diferențe în nume (și origine) care pot însemna și băuturi diferite care NU sunt absinthe autentic.

Un absinthe autentic este scris cu un “e” la sfârșit.

Absinth este de obicei Ceh sau German (absinth este de fapt denumirea nemțească pentru absinthe, la fel cum in România este absint) iar Absenta este Spaniol. Deși astăzi există absinthe-uri tradiționale din Cehia care sunt bune (precum St. Antoine de la Žufánek) majoritatea băuturilor cu denumirea de absinth (fără “e”) din Cehia sunt absinthe-uri false. În schimb, exista website-uri nemțești care au în denumire absinth dar care au o gamă largă de absinthe-uri autentice.

Absenta din anii 1960 era apropiat de absinthe-ul original de dinaintea interzicerii (producția s-a mutat din Franța și Elveția in Spania) însă absenta din ziua de astăzi este departe de a fi un absinthe tradițional/autentic.

Dacă pe etichetă scrie de un nivel înalt de tuionă, acesta reprezintă un fals. Niciun producător de absinthe nu va scrie asta, fiind doar o metodă de marketing a producătorilor de absinthe fals pentru a-i face pe consumatori să creadă că băutura este autentică și că îi va face să aibă halucinații.

 

Culoarea, mirosul și gustul

 

Când servim mâncare sau băuturi, primul contact și impact cu acestea este cel vizual. Așadar să începem aici. În primul rând, nu toate absinthe-urile sunt verzi. Există absinthe alb/necolorat (blanche) care este tradițional și autentic deci nu trebuie să fie verde pentru a fi absinthe.

De asemenea, absinthe-ul tradițional este colorat natural și va avea culoarea unui verde transparent, ca și cum ai fi ținut ierburi și plante într-un filtru de cafea, ai pus alcool peste și apoi ai stors filtrul până când un lichid verde începe să curgă.

În schimb, un verde foarte intens, asemănător apei de gură va fi un semn clar de coloranți artificiali. Stați departe de oricare are o astfel de culoare!

Acum la absinthe-ul roșu. Absinthe-ul roșu era rar în sec. 19, însă a existat. Încă există astazi la câțiva producători, dar este rar. Un absinthe roșu (rouge) va fi colorat cu hibiscus și asta ar trebui să apară scris pe etichetă.

Absinthe galben/auriu/maroniu există colorat natural, începând cu un blanche (necolorat) dar care își ia culoarea de la invechirea în butoaie. De asemenea, un absinthe verte care a fost ținut o perioadă lungă (precum sticlele vechi de dinaintea interzicerii) își va schimba culoarea în ceea ce se numește Feuille Morte (frunze moarte).

Absinthe negru, albastru sau oricare alta culoare este colorat artificial deci intră în categoria de absinthe fals. Exista absinthe autentic precum Aixsinthe Blanche Noire al cărui nume sugerează culoarea negru, însă culoarea băuturii este de fapt un alb-caramel datorat învechirii în butoaie.

Referitor la miros, acesta nu trebuie să miroasă a alcool pur și nici nu trebuie să aibă un miros intens de anason (care de obicei vine de la anasonul stelat). Mirosul unui absinthe autentic va fi complex și parfumat și vei putea mirosi mai mult decât alcool și anason.

La prepararea unui absinthe, acesta trebuie să aibă louche. După cum am spus mai devreme, louche-ul este o trăsătură a unui absinthe de calitate iar asta se întâmplă când se folosesc ierburi/plante de calitate. Dacă, după ce ai turnat apă foarte rece peste absinthe, acesta devine lăptos, noros cu o textură densă, atunci ai un absinthe autentic. Pe de altă parte, dacă băutura doar se diluează și devine subțire ca și textură, înseamnă că nu are proces de louche ci doar se diluează ceea ce arată că nu este un absinthe autentic.

Gustul unui absinthe autentic este complex și echilibrat, nefiind nici prea amar nici prea dulce și nu va avea nici un gust prea pregnant de anason (deși, există absinthe-uri care au gust intens de anason, însă vei putea distinge și gustul altor plante).

Rezultatul consumului de prea mult absinthe nu va duce la halucinații, epilepsie sau orice astfel de manifestări, însă cu siguranță te va îmbăta. ÎNSĂ, dacă bei două sau trei pahare prin shot-uri de absinthe fals, cel mai probabil vei fi extrem de îmbătat și te vei simți foarte rău, probabil vei vomita și vei regreta că ai luat decizia de a bea așa ceva. În schimb, poți bea între trei și cinci pahare de absinthe autentic (diluat cu apă foarte rece, fiind metoda tradițională de preparare) și vei fi ușor îmbătat, de obicei cu o stare foarte relaxată.

 

Note de final:

 

Sigur, acest articol nu cuprind destul absinthe-ul invechit în butoaie ce își ia culoarea de la lemnul în care a fost invechit.

De asemenea, există lichioruri de absinthe, la fel cum există lichioruri de rom, însă absinthe-ul în sine nu este un lichior la fel cum romul nu este un lichior. Lichioruri de absinthe ce merită încercate sunt Fontaine Chocolat sau La Clandestine Crème d’Absinthe.

 

 

[1] https://www.assenzioitalia.it/assenzio/riconoscere-assenzio-autentico-vero

[2] https://absinthe.ro/conceptii-gresite-si-mituri/

[3] https://absinthe.ro/scurta-istorie-a-absinthe-ului/